Opiskelu, asuminen, Groningen ja muut perusjutut

Tää blogi on tarkotettu luettavaks myös niille, jotka mahdollisesti miettii Groningeniin tai Hollantiin vaihtoon lähtemistä. Näin ollen voisin kertoa tässä hieman kaikista perusjutuista, eli opiskelusta (ja hakuprosessista), asumiskuvioista, matkustamisesta maan sisällä, hintatasosta, säästä..

Tosiaan kotiyliopistoni on Jyväskylässä ja pääaineena luen puheviestintää. Groningenin yliopisto RUG on viestinnän laitoksen oma vaihtokohde, joten hakeminen oli aika simppeliä. Vaihtoni tosiaan tapahtuu Erasmus-vaihto-ohjelman kautta, joten vaihtohaun aikana kirjoitin hakemuksen laitoksemme kv-vastaavalle (hakuajoista ja muista löytyy lisätietoa oman yliopiston/laitoksen sivuilta!) ja sain myöntävän päätöksen oman yliopistomme puolesta. Yleensä tämä päätös vaihtopaikasta on jo aika varma, mutta silti joitakin papereita täytettiin vielä lähetettäväksi kohdeyliopistoon. Laitoksen kv-vastaava opasti kyllä hyvin papereiden kanssa, ja vastaus RUG:sta tuli kivan nopeasti.

Syksyn 2011 aikana piti tutustua tarkemmin RUG:n kurssitarjontaan. Ensin valitsin itse kurssit jotka oli kiinnostavia, sit ne käytiin läpi kv-vastaavan kanssa (=hyväksyttiin) ja sit kurssivalinnoista ilmoitettiin RUG:n päähän. Kursseista löytyi hyvin tietoa RUG:n nettisivuilta ja koska yhteistyö RUG:n kv-vastaavien kanssa oli alusta alkaen toimivaa, he vastailivat myöskin mielellään mahdollisiin kysymyksiin. Tosiaan opiskelu Groningenissa tapahtuu englanniksi, vaihtareille on tarjolla sekä omia kokonaisuuksia että kunkin laitoksen omia englanninkielisiä kursseja.
Mitään viisumia, oleskelulupaa tai muuta ei myöskään tarvita.

Eli hakuprosessi yliopistoon oli selkeä, toimiva ja helppo!

Ennen vaihdon alkua on tietty hyvä myös pohtia ja järkätä tulevaa asumusta. Groningenissa mahdollisuuksia on aika monia:
Yks vaihtoehto on Housing Office.  Tää on vaihtareille tarkotettu palvelu, eli useimmat Groningeniin saapuvista vaihtareista löytää itselleen huoneen Housing Officen kautta. HO:lla on 11 opiskelijataloa ympäri kaupunkia ja taso vaihtelee aika lailla eri talojen välillä. Tuolta nettisivuilta löytyy hyvät hakuohjeet. Suosittelisin taloista Albertine Agnespleiniä tai Kranewelk/Melkwegiä jos haluaa majottua lähelle keskustaa eikä kaipaa biletaloon. Näissä molemmissa suurin osa huoneista on tosin jaettuja. Myös Blekerslaan on hyvällä paikalla ja sieltä löytyy useita yhden hengen huoneita. Winschoterdiep on iso talo jossa on paljon juhlia mut kuulemma tosi hyvä ilmapiiri. Van Houtenlaan ja Diaconessen House on aika kaukana. Nojoo, menee ehkä liian yksityiskohtaseks jo mutta tosiaan kannattaa vähän lukea noiden talojen kuvauksia ennen kun täyttää hakupaperit :) HO:n huoneet on peruksesti sisustettuja ja suurimmassa osassa taloista keittiö, vessa ja kylppärit jaetaan muiden kanssa. Talot on yleensä aika siistejä ja viihtyisiä.
On tietenkin olemassa myös yksityinen sektori. Tätä varten on olemassa erilaisia firmoja (esim ShortStay Groningen, jota tiedän ainakin ruotsalaisten käyttäneen ja niillä on todella kiva asunto) tai Facebook-sivuja. En oikein osaa sen kummemmin kertoa tästä vaihtoehdosta, mut jos haluaa asua muualla kuin opiskelija-asunnossa ja on valmis näkemään vähän enemmän vaivaa kämpän etsimiseen, kannattaa kokeilla :) Itävaltalainen kamuni Judith asuu esim. kolmen hollantilaisen tytön kanssa valmiiks kalustetussa kivassa huoneessa, huone löytyi jostakin päin Facebookia, sori etten osaa kertoa tästä tarkemmin :D
Vuokraa huoneesta ihmiset maksaa noin 250-450 euroa, joten vähän kalliimpaa hintaluokkaa kun Suomessa, ainakin Jyväskylässä Yleensä vesi, sähkö ja netti sisältyy hintaan.

Lisäks ennen matkaa on hyvä hankkia menolippu. Groningeniin pääsee lentämällä ensin joko Amsterdamiin ja ottamalla sieltä junan (Schipolista pääsee helposti Groningeniin) tai Bremeniin Ryanairilla (suora bussi kentältä Groningeen löytyy, http://publicexpress.net/).

ESN Groningen pitää hyvää huolta saapuvista vaihtareista. Suosittelen suuresti Introduction Week:iä joka järjestetään joka syksy ja kevät! Ilmoittautumisohjeet löytyy yliopiston tervetuliaispäivästä. Sosiaalisen elämän saa kivasti käyntiin viikon aikana ja tekemistä riittää. ESN järkkää saapuville vaihtareille myös mentorit (=tutorit), joten sitäkin kannattaa hyödyntää :)

 Sit tosiaan ruuasta, eli Suomesta löytyvää opiskelijalounasta ei oo täällä tarjolla. Yliopiston kahviloista voi ostaa leipiä, keittoa ja hedelmiä, mutta kannattaa varautua kokkailemaan ite :D Tää on ollu miulle ehkä suurin ero arkipäiviin. Hintataso ruokakaupoissa on aikalailla sama kun Suomessa ja myöskin tarjonta on hyvin samanlaista. Muutenkin hintataso on täällä hyvin sama kun Suomessa. Baareissa juomat on edullisempia ja samoin osa kaupoista, mutta en oo mitenkään merkittävästi enemmän tai vähemmän käyttäny rahaa kuin kotimaassakaan.

Groningenissa on monenlaisia harrastusmahdollisuuksia. Urheiluaktiviteetteja opiskelijoille tarjoaa Aclo, joka on ihan loistava paikka. Lukukausikortti maksaa 40€ sisältäen ohjatut tunnit ja vapaat pelivuorot. Aclolta löytyy myös sali ja monenlaisia kursseja edulliseen hintaan! Nettisivut kertoo loput :) Lenkkeillä voi kivasti myös puistoissa ja kanaalin varrella.
Lisäks täällä toimii ainakin elokuvakerho Shadows joka näyttää maanantaisin vähemmän tunnettuja leffoja :) ESN:n sivut kannattaa tsekata myös muun harrastustoiminnan osalta!

Hollannin ja Euroopan sisällä matkustamiseen on useita mahdollisuuksia. Ite oon liikkunu maan sisällä junalla, nettisivut löytyy osoitteesta http://www.ns.nl/en/travellers/home ja junat on siistejä ja ajoissa. Monet kaupat, kuten Hema, Albert Heijn ja Kruidvat myy tasaisin väliajoin edullisia päivälippuja juniin, niitä kannattaa hyödyntää. Paikalliset käyttää OVchipkaartia, mutta siitä en oikein osaa kertoa tarkemmin. Suosittelen siihen tutustumista kuitenkin, se on nimittäin ainut jota kautta opiskelijat voi saada matkastaan alennuksen!
Bussit on kätevä tapa liikkua maasta toiseen. Edullisia lippuja tarjoaa ainakin Eurolines :)

Mitäs muuta vielä.
Kulttuurierot Suomen ja Hollannin välillä ei oo mitenkään mahdottoman suuria, ite en oo kokenut minkäänlaista kulttuurishokkia. Hollantilaiset puhuu hyvää englantia, on iloisia, auttavaisia ja rentoja ja osa pitkiäkin :D Ehkä ilmapiiri on täällä yleisesti vähän avoimempi ja ulospäinsuuntautuneempi kuin Suomessa ja aika nopeesti on tullut kotoisa olo kyllä.
Säästä sen verran, että tosiaan kun saavuin tänne helmikuun alussa, niin maassa oli lunta ja pakkasasteita riitti parin viikon ajan, kanaalit ja lammet oli jäässä. Kevääseen siirryttiin Suomea nopeammin ja maalis-huhtikuussa lämmintä oli yleisesti noin 5-15 astetta. Nyt toukokuun alussa plussaa on noin parikymmentä astetta. Täällä tulee aika paljon ja kovaa, siihen kannattaa varautua.

Tässä kaikki mitä tuli tällä kertaa mieleen, lisäilen myöhemmin juttuja jos muistuu jotain uutta :) Mulle voi myös mielihyvin mailata jos on jotain kysyttävää, helmi.jukkala(at)gmail.com on osoite!

Tän värinen on Hollannin lippu ;)


2 kommenttia: