maanantai 15. heinäkuuta 2013

Lomalla.

Heiii!
No niin, pikkutauon jälkeen nyt kirjottelen. Tilanne Meksikossa on seuraavanlainen: työt on tehty ja reissu alkaa! Eli tosiaan perjantaina 5.7. oli vika työpäivä, Sharing Languages on ohi!

Näköjään oon viimeks kirjottanu ennen juhannusta, aikamoisen paljon on sen jälkeen tapahtunut kyllä. Viikot on kulunut työn merkeissä, myös muutamia pikkuretkiä kaupungissa ja sen ympäristössä on tullut tehtyä. Käytiin mm. Coyoacanissa uudemman kerran, samoin ku antropologian museossa, Xochimilcossa hulluttelemassa paateilla sekä muutamissa kemuissa. Queretaron viikonloppu sujui myös maukkaissa merkeissä mut en jaksa nyt kirjottaa siitä enempää, pysytään ajankohtaisemmissa asioissa :D Tässä postauksessa kerron Sharing Languages – projektin vikasta päivästä, muutamista kiinnostavista(ko) meksikolaisista ilmiöistä ja toki tästä reissusta jolla nyt oon!

Eli, projekti lopetettiin Global Village – nimiseen tapahtumaan, eli ns. kulttuurimessuille, johon jokainen meistä työntekijöistä valmisteli oman maansa pöydän, ideana kertoa kustakin maasta kiinnostavia juttuja vierailijoille. Mie ja Hanna oltiin raahattu Suomesta nameja, tummaa leipää ja Suomen lippuja ja lisäks paistettiin tarjolle marjapiirakkaa ja lihapullia. Kaikki ei menny ihan nappiin, sillä toiveenamme oli tehdä mustikkapiirakkaa, mut mustikoita ei löytyny vaan sen sijasta marjasekoitus ja jostakin syystä lihapullat ei kyl lainkaan näyttäny siltä miltä piti.. Vai mitä ootte mieltä:

Lihapullia, kumman valkuaisia

Myö ja Suomi-pöytä

:D
No mut hyvälle maistu tarjoiltavat, kaikki meni noin puolessa tunnissa :o Jostain syystä turkinpippurit ei maistunu niin hyvin, mut sehän kelpaa meille! Oltiin myös tehty tollasia infolappuja Suomesta ja väsäsin mahtavan (väsyneen) soittolistan, nyt on kyllä promottu kotimaata oikein urakalla. Jostakin syystä meksikolaiset onkin superinnostuneita Suomesta noin yleisesti, ne ei varmaan oo tajunnut mitä jäätävä kylmyys tarkottaa :D Global Village kesti sata tuntia liikaa meksikolaiseen tapaan ja sisälsi mm. miut kertomassa espanjaksi kokemuksistani tästä projektista jossakin infotapahtumassa minuutin varoituksella sekä kolmisenkymmentä kirjettä meidän opiskelijoilta (”HELMIIII muchas gracias fue un gusto conocerte quiero conocer Finlandia algun día no me olvides nunca te quiero besos” jne.) ja tietty ainakin 100 kuvaa :D Mut oli hyvä lopetus ja hauska iltapäivä!

Pari faktaa:
Kuplat.
Täällä on tajuton määrä kuplavolkkareita! Myös kuplatakseja.


Hollister ja Abercombie & Fitch.
Meksikolaiset rakastaa niiden (feikki)vaatteita, joka toisella on jommalla kummalla tekstillä tai logolla varustettu t-paita tai huppari?

Chili.
Joka ikinen ruoka sisältää chiliä.Oon ehkä maininnukki tän. Kuva chili-tiskistä markkinoilta.



No mames wei.
Eka lause meksikon espanjaa jonka oon oppinu.

Randomkuvia viikkojen varrelta:

Myyjä Xochimilcossa

Juan Posadan kuolemasta on kulunut 100 vuotta, kuva taidenäyttelystä.

Lempijuomani limonada <3

Mie keskellä suihkulähdettä :p


Reissussa!!

Jess vihdoin on saatu Meksikon eka osa päätökseen ja työt tehtyä! Projekti oli kokonaisuudessaan hyvä, rento ja opettavainen ja meidän oppilaat oli mahtavia. Aiesecin toiminta ei tietenkään aina vastannut ihan lupauksia, mut mie viihdyin. Mut on silti kyllä mahtavaa olla reissussa ja ulkona jättikaupungista! Raitista ilmaa! Tätä kirjottaessani istun bussissa (Elsa Jukkala ois jo oksentanu täällä, terkkuja!) joka mutkittelee pitkin kaposta viidakkovuoritietä pikkusten maya-kylien välissä.

Syön muuten juuri nyt aamupalaks sipsia, kitkattia ja pepsia, ahhhh ihanaa ja fressiä!! Näitä tuun kyllä kaipaamaan Meksikosta!! Nuut..

Lyhyesti reissustani:
Aika: 7.7. - ~5.8.
Kohde: Quintana Roon, Chiapaksen ja Oaxacan osavaltiot, Meksiko
Seurue: Quintana Roo: Hanna ja Eoghan. Chiapas ja Oaxaca: Hanna, Silvia ja Leo
Budjetti: Minimaalinen yllättäen :D Tästä lisää myöhemmin..

Quintana Roo, 7.7. - 13.7. (6 päivää)

Takana on siis noin viikko reissua, ja reitti oli seuraavanlainen: Mexico City – Cancun – Isla Holbox – Playa del Carmen – Akumal – Tulum. Kaks viimesintä kohdetta oli päiväretkiä, joille suunnattiin Playa del Carmenin tukikohdasta. Tässä tosiaan vielä kartta reitistä:

Meksikon kartta, kaikki reissualueet suurinpiirtein ympyröitynä

Reitti Quintana Roon alueella

Aivan uskomattomia paikkoja!! Huhhuh mitä maisemia, sairaan kivoja ihmisiä, vaikka mitä eläimiä ja jatkuva hiki kerta Karibian meren ja Meksikonlahden trooppisilla alueilla oltiin. Kerron nyt lyhyesti mitä tein, söin, nukuin ja muuta kiinnostavaa. Pikkuseikkailujakin mahtuu ylläri mukaan :D

Cancun nyt on aivan turha kohde, joten siellä oltiinkin vaan yö koska lento saapui paikalle myöhään. Kaupunki on sikakallis, täynnä rasittavia jenkkituristeja ja ylihintaisia klubeja. Majotuttiin yö ihan söpössä hostellissa Hostal Hainassa, hintaan 14€/pää sisältäen kelvollisen aamupalan:


Seuraavana aamuna aikaisin, noin puoli kasilta, oli aika siirtyä Isla Holboxille. Tosiaan enimmäkseen kulkeminen reissun aikana tapahtuu bussilla: ne on täällä turvallisia, järkevän hintaisia ja muutenkin oiva tapa liikkua. Mexico City – Cancún- väli ois kestänyt 24h bussilla ja maksanut enemmän kuin lento, joten siks päätettiin alottaa reissu siirtymällä ilmateitse toiselle laidalle maata :p Mut siis, bussilla Isla Holboxille. Haluttiin mennä sinne, koska matkakaverini Hanna oli lukenut jostain (..) että heinäkuussa valashait, nuo merten jättiläiset, kokoontuu jonnekin saaren lähettyville kutemaan ja että niitä pääsee kattelemaan lähietäisyydeltä. Saari vaikutti muutenkin kiinnostavalta, vähän syrjässä olevalta ja trooppiselta, joten sinne siis. Bussimatka Cancún – Chiquila (Isla Holbox): 2. luokka (hiki ja ahdas), hinta MX$94 (n. 5,5€), kesto 3,5h. Bussin jälkeen hypättiin lauttaan pikkuisesta Chiquilan kylästä, ja paattimatka saarelle kesti puolisen tuntia ja maksoin MX$70 eli n. 4,5€. En tiiä kiinnostaako ketään nyt nää tarkat hinnat, mut laitan ylös kuitenkin :D
Oltiin varattu majoitus Ida y Vuelta – nimisestä camping/hostellista, kahden hengen huone omalla kylppärillä maksoi n. 12€/pää yöltä. Kelpo hinta todella kodikkaasta ja uudesta bungalowsta! Riippumattopaikka hostellissa olis ollut noin kympin yö. Hostelli oli superviihtyisä, hyvin ylläpidetty ja rento. Respassa työskentelevä slovakialaisjätkä Tomas antoi hyviä vinkkejä ja oli muutenkin avulias. Ainut miinus tuli kahtena ekana yönä katkenneista sähköstä (hiki virtas ku ilmastointi katkes) ja vedestä, mut se nyt ei varsinaisesti ollut hostellin vika sillä koko kortteli oli pimeenä.

Ida y Vuelta, kylttejä

Ja ahhh Isla Holbox. Pala paratiisia! Saaren kokonaispinta-ala on vaan jotain 40km2 ja asukkaita Wikipedian mukaan vajaa 1200. Saarella on aika useita hotelleita, hostelleita ja majataloja, mut turisteja suhteellisen vähän. Saaren kadut oli hiekasta, monet käveli joka paikkaan ilman kenkiä ja joko pyörä tai golfkärry oli suosituin kulkuväline. Merivesi oli lämmintä ku mikä ja hiekka valkosta. Todella rentoa ja kiireetöntä, kelpas siis. Ainut miinuspuoli saarella oli hieman korkeet hinnat, lähes kaikki kun pitää tietty raahata paikanpäälle mantereelta eikä esim. hedelmät kookosta lukuunottamatta kasva Isla Holboxilla. Mut ei nyt silti mitenkään mahottoman kallista ollut ja kala ym. merenelävät oli 100varmasti tuoretta :)) Oltiin Hannan kans jo ihan fiiliksissä hostellistamme, jonne saavuttiin ekana (golfkärrytaxilla tietty), mut kun nähtiin meri ekan kerran niin jihuuu!

Golfkärry-taksi

Oltiin loppujenlopuks Isla Holboxilla yks päivä enemmän kun oltiin suunniteltu, sillä jotenkin ei huvittanut lähteä. Näin kului päivät: ekana päivänä kateltiin, oltiin rannalla ja uitiin, syötiin hyvää salaattia rantabaarissa ja tutustutiin Gonzaloon, yhteen baarin työntekijöistä. Tietenkin se kutsu meidät illalla mukaan jonkun työkaverinsa synttäreille, ja myöhän mentiin.Ohjelmassa oli vitsikkään videon kattomista ja oluet, koominen hetki et myö oltiin siellä joukon jatkona. Käytiin ajoissa nukkumaan, sillä seuraavana päivänä ohjelmassa oli VALASHAIT! Päiväretki kesti aamukasista noin viiteen, ja sisälsi valashaiden kanssa uimista, delfiinien ja flamingojen bongailua sekä eväiden syöntiä joessa :D Uskomaton päivä, kuvia valashaista miulla ei tietenkään oo mut.. Hintaa retkellä oli kyllä aika paljon, n 70€, mut oon tullu siihen tulokseen että oli se sen arvosta. Paha olokin pääs vähän yllättää ku vene keikku niin paljon, melkein kaikki seurueestamme oksenteli, mutta se ei haitannut suuresti loppujen lopuks. Upeeta. Illalla yks paikallinen jätkä Flori kokkas meille tosi hyvää hummeria ja hengailtiin. Käytiin parilla ja nautiskeltiin käsittämättömän siististä auringonlaskusta<3

Seuraavana päivänä suunnattiin kalalle :D Eoghan liitty seuraan iltapäivällä. Otettiin rennosti ja kuljeskeltiin, syötiin taas hyviä kalaruokia. Se ilta alko hyvin ja päätty todella huonosti :D (Sori aika tiivis kertomus...) Mentiin parille juomille sen Gonzalon kanssa ja oli mukavaa. Hannalle tuli kuitenkin vähän paha olo ja hän lähti unille. Kävi ilmi, että oksuhan se taas tuli häneltä. Mie jatkoin hengailua ja metsästin vettä Hannalle, mutkia matkassa, kerron tarkemmin jos jotakin kiinnostaa :D No, lopulta miekin pääsin perille bungalowhomme veden kanssa ja kävin unille, kun yhtäkkii heräsin siihen et aivan kamala olo ja oksu tulee. Koko yö meni sit vessassa ja seuraavana aamuna tuntu että kuolen, en tuu ikinä selviimään n. viiden tunnin heiluvasta matkasta Playa del Carmeniin. Mietittiin jo et pitäskö jäädä vielä yheks yöks Isla Holboxille, mut päätettiin kuitenkin selviytyä eteenpäin. Ihan hyvin se lopulta meni vaikka en muista paljookaan matkasta mitään, piti keskittyä hengittämiseen :D
Tiivistetysti Isla Holbox: täydellisiä päiviä, karmeita öitä.
Muutamia kuvia, en ehtiny käydä läpi kaikkia. Facebookkiin tulee lisää!:

Reitti meiltä rannalle.

Ahh.

Saaren katuja.


Paras otos minkä nappasin delfiineistä..

Sit torstaina 11.7. saavuttiin siis Playa del Carmeniin. Majapaikkana toimi Casa de Shiva, kolmen hengen huone omalla kylppärillä 10€/pää, jes. Paikkaa piti hauska jenkkijätkä Marcus ja majatalo oli oikein kiva. Vähän kaukana keskustasta, mut taksimatka kustansi n. MX$30 (n. 1,7€) tai bussilla MX$5 (n. 0,30€) ja kesti kymmenisen minuuttia, juuri hyvä. Ekana iltana ei tehty juurikaan mitään, miulla ja Hannalla oli tosiaan aika heikko olo vielä.. Käytiin syömässä halpaa ja hyvää kiinalaista ja mentiin aikasin nukkuu. Tarkotus oli ollu lähtee kattelemaan Playa del Carmenin yöelämää, mutta ei pystynyt ihan. Ensin meillä oli ollu tarkotus olla vaan yks yö Playassa ja siirtyy Tulumiin seuraavaks yöks, mut majapaikka oli sen verran hyvä että päätettiinkin olla 2 yötä siellä ja tehdä vaan päiväretki Tulumiin. No, seuraavana päivänä lähettiin kattelee Playan kuuluisia rantoja. Oli nättiä, turkoosia vettä ja aikalailla enemmän jengiä kun Isla Holboxilla :p Törmättiin sattumalta kadulla Chrisiin, yhteen jätkään johon Eoghan oli tutustunu hostellissaan Cancunissa, ja tuumailtiin yhessä et ois kiva mennä snorklaamaan johonkin. Etittiin paikkaa mut ei oikein löytyny mitään, ois pitäny mennä veneretkelle kauemmaks, riutalle. Ei haluttu mennä niin mentiin syömään, johonkin random argentinalaiseen kuppilaan. No, kuinka ollakkaan sen paikan työntekijä sattu mainitsemaan Akumal – nimisen rannan noin puolen tunnin bussimatkan päässä, jossa vois snorklailla jättikilppareiden kanssa ihan ilmatteeks!No myöhän päätettiin lähteä sinne. Walmart, snorkkeli kehiin. Oli kuulemma halvempaa niin kun vuokrata yks, hiton turistit. Pikkubussimatka ja perillä oltiin. Tarina jatkuu myöhemmin, sillä nyt en jaksa enää kirjottaa ja huomasin että tää on aika surkee teksti :D Kerron ens kerralla loput Playa del Carmenista ja Tulumista ja laitan kuvia sieltä, sekä tietenkin täältä San Cristobal de las Casasista.

Ootte mielessäni!
<3Helmi

ps. Ilosaari ois kaikesta tästä huolimatta kelvannu!

2 kommenttia:

  1. hyvä teksti ja kuviaki! mutta oon kyllä aika satavarma, että näin sinut Kuohkeiden Bellojen rummuissa Iiksenvaararockissa lauantaina?

    VastaaPoista
  2. Mieki näin rumpali-helamin! Hyvä teksti, en kestä mitä mestoja huhhuh! <3

    VastaaPoista