keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

True Mexican Experience part I

Hola hola,

täällä taas! Nyt on vähän arki alkanu Meksikossa, eli työt alko viikko sitten maanantaina. Tässä postauksessa kerron työstä, talosta, ruuasta, ja Meksikon ihmeistä.

Työnkuva: opettaa englantia kielikylpy-henkisesti (eli jutellen, ei niinkään kielioppia tms.) undergraduate – opiskelijoille, eli noin 16-21 -vuotiaille meksikolaisille. Töitä on ma-pe ja vähän viikosta vaihdellen eri tuntimäärä mutta ekalla ja tokalla viikolla mulla on yks tunti/päivä, eli töitä on klo 9-11. Ei lainkaan paha :D Projekti toteutetaan yhteistyössä kahden eri yliopiston kans, eli kahdella eri kampuksella ympäri kaupungin. Osa tunneista pidetään yksin ja osa jonkun kanssa. Mie olin ekan viikon vuorossa Chiekon, USA-japanilaistytön kanssa. Meiän ryhmä oli tasoltaan intermediate ja osallistujia on 14. Ja aiettä miten näpsäkästi kaikki alkokaan! Meillä oli nasta ryhmä ja hauskoja hemmoja ja ne oli innokkaita osallistumaan. Viikon teemana oli kulttuurit ja vertailut, pidettiin PowerPointteja, juteltiin, pelailtiin ja muuta. Tällä viikolla (kuten myös kahella seuraavalla), oon vuorossa Hannan kanssa ja ryhmän taso on advanced. Viikon teemana Social Impact ja pikkuhiljaa valmistaudutaan viikon tunteihin :D Mut siis mukavaa duunia.

Talo jossa asun. Meitä on 23 työntekijää projektissa, ja asutaan kaikki samassa talossa eli ns. trainee's housessa. Talosta löytyy kaksi kerrosta ja kattoterassi. Alakerrassa on patio, keittiö, oleskelutila (jossa tosin tällä hetkellä on vaan kaks patjaa ja hylly :D) ja ruokapöytä. Vessa. Yläkerrassa on makkarit (3kpl), vessat (2kpl) ja halli jossa on 2 kerrossänkyä. Aika tiivistä on mut hyvä tunnelma! Vähän ku hostellissa. Miuta vanhaa siivousintoilijaa (..) meinaa vähän ärsyttää ku jengi ei osaa lainkaan esim. tiskata, viedä roskia tai heittää vanhoja ruokia pois. Oon kirjottanu viestejä projektin FB-ryhmään mut kukaan ei oikein tunnu ottavan miuta tosissaan :D Meidän lisäks talossa majottuu Miguel, talonmies, joka pitää huolta talosta, siivoo sen kahdesti viikossa ja vie roskat pois. Käytetään naapurin nettiä joka sattuneesta syystä on jatkuvasti tukossa, jääkaappia ei löydy ja vesi katkeilee millon sattuu, mutta ei mitään haittaavaa, meno on hyvä.

RUOKA. Meksikolaiset syö ainakin ruokia nimeltään tacos, enchiladas ja tortillas. Maissia, erilaisia lihoja, tomaattia ja sipulia käytetään melkein kaikessa. Limon, sal & chili on yleisimmät mausteet jota miun huomioiden mukaan laitetaan kaikkeen aina lihasta hedelmiin :D Oon huomioinu, että ite annokset (kuten tacot) ei oo tulisia, vaan niihin lisättävät kastikkeet on. Yleensä kastikkeita on esim katuravintolassa tarjolla neljässä kipossa, eri vahvuisina ja niitä voi jokainen oman makunsa mukaan lisäillä. Mie oon lisäilly muutamia tippoja :D Vaikka maut onkin hyviä, niin täytyy myöntää etten ihan joka päivä haluu syödä tacoja, ne on vähän tunkkasia. Onneks talossa on muitakin joiden kaa voi valmistaa muita ruokia, ja koska tuoreet sairaan hyvät hedelmät ja vihannekset on paitsi halpoja (esim. kilo mangoja on n. 1,5e) myös helposti saatavilla lähitorilta, on niitä tullu syötyy aika paljon. HP! Miun suosikkeja on tällä hetkellä täydelliset avokaadot, sekä lime ja korianteri kaikissa ruuissa. Ahh.

La Casa de Toño, mainio!

 Herkkupalasalaattia, avokadoja!

Hanna, mie ja Silvia katukeittiössä tacoilla.

Jalkapallo. Viime viikon tiistaina suunnattiin jollakin kokoonpanolla kattoo Meksiko-Costa Rica -matsia Estadion Atzetacalle. Niin kun linkistä näkyy, kyseinen stadioni on maailman kolmanneks suurin ja vetää yli satatuhatta ihmistä, käveltiin varmaan parikymmentä minuuttia ympäri sitä ennen kun oikee sisäänpääsyportti osu kohdalle. Matsi oli vuoden 2014 MM-kisojen karsintaottelu eikä kai vielä mikään supermerkittävä. Itse pelissä ei tapahtunu kummemmin mitään, joten keskityin fiilistelee tunnelmaa. Ihmisiä oli mielinmäärin paikalla ja menomatkamme peliin kesti jotain pari tuntia :D Huvittavin hetki kyllä tapahtui pelin puoliajalla. Seisoskeltiin Hannan, Silvian ja Alexin kans käytävällä ja rupateltiin jotain, kun joku meksikojätkä tuli kysymään että voiks se ottaa kuvan miun ja Hannan kans. No, tietenkin lupauduttiin vähän huvittuneina, kun yhtäkkii paikalle ilmesty muitakin jotka halus kuvaan ja muodostu jono? Ollaan nyt sit parinkymmenen meksikolaisen kuvissa eikä kukaan niistä kysyny esim. mistä tullaan tai keitä ollaan, jotenkin koomista. Täällä ei tosiaan turistikohteiden ulkopuolella kyllä näy vaaleita henkilöitä joten meistä on otettu muutama muukin otos joko kysymällä tai esim. auton ikkunasta. Kai ihan hauskaa?

Stadion ulkopuolelta

 Joukkueet.

Mie, yleisö ja Corona. Surkee tuo lippu poskessa,pitäs olla Skodan poskitarroja.. heheh

Korruptoituneet poliisit. Perjantaina suunnattiin vähän juhlimaan kaupungin keskustaan, tarkemmin sanottuna ”homojen kaupunginosaan” Zona Rosaan josta löytyy runsaasti kuppiloita, baareja ja klubeja. Meksikossa alkoholin nauttiminen kadulla on ankarasti kielletty, mutta varoituksista huolimatta mie, Hanna ja Stephan päätettiin tietenkin juoda eväsoluet Reforman (yks kaupungin pääkaduista) varrella istuskellen. Ehdittiin just istahtaa penkille ja ottaa kulaukset, kun kaksi pyöräpoliisia saapu paikalle. Tarina on pitkähkö, mutta sain seliteltyä ja vähän huijattua, joten vältettiin putka ja maksettiin n.7 euroa/henkilö korruptiosakkoa. Kysyin huvikseen maksun jälkeen kuittia, pollari vaan mumisi jotain ja lähti kiireellä :p Eli tosiaan poliitikot eikä poliisit kerää täältä suurtakaan luottamusta, ja sen perusteella mitä oon kuullu ja kokenu niin jotain mätää niissä saattaa olla.

Pyramidit. Ja tarinat jatkuu :D Sunnuntaina kohteena oli Teotihuacan. eli muinainen pyramidialue n. 40:n kilometrin päässä kaupungin ytimestä. Valehtelin Facebookissa ja kirjotin että kyseessä ois atsteekkipyramidit, näin ei suinkaan ole. No, ehkäpä tuo Wikipedian linkki kertoo kaikesta paremmin kun mie mutta tosiaan ikiaikaisia pyramideja oli nähtävillä. Palkattiin opas, joka kertoili meille mielenkiintoisia tarinoita ja yksityiskohtia alueesta. Todella vaikuttavaa historiaa ja kiinnostavia juttuja!

 Mie ja meksikolaiset koirat.

 Kuun pyramidi ja sen ympäristö.

 Mie ja Silvia ja Auringon pyramidi.

Hanna ja mie aurinkopyramidin päällä.

Viikonloppu sujui siis meksikolaisissa merkeissä :D Tosiaan lauantaina oltiin yhen meksikolaisen tytön, Azulin perheen ”kesämökillä”. Meitä oli matkassa mie, Hanna, Silvia, saksalaiset pojat ja muutama mehikaano. Mökki sijaitsi rivitaloalueella n. 1,5h ajomatkan päässä Meksiko Citystä ja alueelta löytyi mm. mahtava uima-allas ja hienot vuorimaisemat! Uitiin, otettiin aurinkoo ja illalla grillailtiin. Rentoo ja kivaa ja oli ihanaa päästä hengittelemään raikasta ilmaa saasteiden siijaan. Illan jännittävin hetki koettiin, kun iltaa istuessamme talo alko yhtäkkii vavahtelemaan. Kävi ilmi, että maanjäristyshän se. Onneks meksikolaiset tietää miten toimia järistyksen tapahtuessa, joten kiirehdittiin ulos talosta ja tsekkailtiin maan liikkeitä. Ei järähdelly kauan, joten palattiin sisälle. Oikeestaan vasta seuraavana päivänä kuulin miten isosta järinästä oli ollut kyse kun luettiin Suomen uutisia ja Facebookissa kamut kyseli oonko ok. Mut tosiaan mitään vakavampaa ei käynyt onneks, kukaan kaupungissa ei loukkaantunut. Kuvia kesäpaikasta:

 Uima-allas iltasella.

 Mie RILLAAN

Uima-allas alue ja maja yöllä.

Sellasta tällä kertaa! Mielenkiintoista ja mukavaa elämää täällä. Reissusuunnitelmat loppukesän varalle alkaa tarkentumaan: ostettiin just lennot Cancuniin, eli suunnataan jollakin kokoonpanolla Yucatanin niemimaalle lähes viikoks, sieltä sit noin viideks päiväks Chiapaksen alueelle ja päiväretkelle Guatemalaan, ja sit sieltä oleskelemaan Tyynen valtameren rannikolle loppuajaks! Aijai, en malta oottaa matkoja, mahtavia kohteita tiedossa! Kerron myöhemmin tarkemmin mihin matkaan. Ens viikonloppuna mennään kuitenkin Hannan kans Queretaro-nimiseen kaupunkiin, siellä asuu Hannan kamuja. Pitää keksii jotain juhannusteemaista ohjelmaa :) 
Saa kommaa!

<3Helmi

Randomkuva Coyacanista:

2 kommenttia:

  1. siellä jossain meksikossa on semmonen pedropoika kelle lupasin valmistaa makaroonilaatikkoa innsbruckissa. se oli kuulemma sen lempiruokaaa. mut tietty unohin. niin aattelin et voisitkohan tehä mun puolesta jollekkin pedrolle makaroonilaatikkoa?

    VastaaPoista
  2. "Ey yo bust it..." =D Mun mielestä poliisit tuli hoideltua todella mallikkaasti. Meksikon vankila ei olis varmaan ollut se siistein juttu loppureissuks. Annoskateudet ehdottomasti hedelmille. Jotenkin noi ALEPA-banaanit ei maistu ihan samalta mitä suoraan puusta, olivatpa sitten kuinka reilun pelin banskuja tahansa. Aurinkoa !

    VastaaPoista