keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Gezellig!

Moi! (yleensä hollanniks tervehditään että "hoi" mut Groningenin murteella sanotaan tutusti moi :D)

Jess nyt tulee sit ekan kerran kuulumisia ihan täältä Groningenin maanpinnalta. Tosiaan aika tasan viikko on nyt takana täällä ja tuntuu kyllä että oisin ollut pidempään. Apua ja vaikee pohtia että mistä alottasin kertomuksen :D
Ekaks vielä kerran kiitos kaikille läksäreistä, oli hulvattomat kemut! Laitan niitäkin kuvia FB:kiin kunhan ehdin.

Noniin, kaikki on sujunut oikein hyvin ja mie pidän (taas terkut Liisalle). Matka tänne meni mainiosti. Tavattiin VilkkuVilhelmiinan kans Helsinki-Vantaalla aniaikaisin keskiviikkona 1.2., hörpättiin kupit kahvia ja sanottiin heipat. Tässä kuva tytöistä:
Emma ja Vilkku

Lennettiin siitä sit kämppikseni Emma-Reetan kans Helsinki-Vantaa - Tukholma - Amsterdam Shcipol, sit napattiin juna jolla päästiin suoraan perille Groningeniin. Matka-aika Amsterdamista junalla on noin 2 h. Meitä vastassa Groningenin päässä oli Elsbeth, eräs oikein nasta tyttö joka oli viime syksyn Jyväskylässä vaihdossa ja miun tutoroitavana, ja sit meistä tuli kamuja. Els on muutenkin auttanut täällä tosi paljon kaikessa, siitä kerron lisää myöhemmin. Meidän edessä lentokoneessa istu Jenni, tyttö Vaasasta joka myös matkusti sit kanssamme. Täällä on hitonmoisesti suomalaisia, palttiaralllaa 20, siitäkin lisää myöhemmin.

Elsbeth toi meidät sit tänne talollemme. Asutaan yhdessä Groningenin yhdestätoista KV-opiskelijatalosta, rakennus on nimeltään Albertine Agnesplein. Talon sijainti on todella hyvä, pyörällä keskustaan hurauttaa n. 5 minsaa, samoin kampukselle. Ihan vieressä on suuri puisto jossa on myös lammikoita, nehän on nyt jäässä. Hollantilaiset rakastaa luistelua ja sen huomaa, jää on täynnä ihmisiä. Elsbeth kerto että ekan kerran viiteen vuoteen täällä on niin kylmä et vesi jäätyy.
Tässä kuva:

Mut siis niin tästä talosta. Kyseessä on vanha koulu joka on remontoitu asunnoiks. Jaan tosiaan huoneen (koko n. 25m2) Emman kans. Huonekaluina meillä on 2x sänky, 2x kirjotuspöytä, 2x tuoli 2x vaatekaappi 2x hylly. Huoneessa on parvi, jossa Emma tällä hetkellä nukkuu. Vessat ja suihkut löytyy käytäviltä. Talossa asuu yhteensä 50 opiskelijaa. Jokaisella käytävällä on oma keittiö (me kuulutaan siniseen keittiöön), joka toimii samalla "common roomina" eli hengauspaikkana. Keittö jaetaan noin 12 muun opiskelijan kanssa. Tuntuu vähän kun asus hostellissa koko ajan, if juu nou wat ai miin (Elsalle ja muille vajukeille!). Siinäpä kiinnostavia faktoja, mut siis talo ja tää huone on oikein kivat! Vuokraa maksan 291€/kk, sisältäen sähkön veden intärnetin pyöräparkin, ei paha siis lainkaan. En oo vielä ihan varma että ketä kaikkia täällä asuu koska tosiaan tää eka viikko on ollu aikamoista hulinaa, mut kaikki kehen oon törmänny niin on vaikuttanu kivoilta.

Huh tiedän jo nyt että tästä tekstistä tulee kreisin pitkä, en loukkaannu mitenkään jos ette jaksa lukee :D mut on kertyny niin paljon kerrottavaa niin aion nyt kaikesta huolimatta kirjottaa kaiken. Laitan muutaman väliotsikon nii se ehkä selkiyttää.

Okei, no keskiviikkona siis saavuttiin tänne. Käytiin kaupassa ostamassa perusruokia ja laitettiin vaatteita kaappiin.

Tervetuloa
Torstaina meillä oli yliopiston järjestämä tervetuliaispäivä. Kokoonnuttiin päärakennukselle kuuntelemaan muutamia puheita ja musisointia ja jatkettiin päivää (ilmaisen) lounaan merkeissä.
Tässä kuva sisäänkäynnistä:

Ohjelmassa oli myös ns. järjestömessut, eli erinäiset tahot (kuten kielikeskus, yliopiston lehti, urheilukeskus ACLO ja eri laitokset) esittäyty omilla pisteillään. Täällä yliopisto on jaettu monelle eri kampukselle, meidän laitoksen tunnit ja tapahtumat on onneks suurimmaks osaks tuossa keskustan kampuksella = lyhyt matka. Lisäks ilmottauduttiin ESN Groningenin järjestämälle Introduction weekille, johon osallistuu noin 350 nyt kevätlukukaudelle saapunutta vaihtaria. Ilmoittautumisen yhteydessä meidät jaettiin randomisti ryhmiin, joihin kuuluu noin 10 vaihtaria ja jokaista ryhmää luotsaa 2 opasta. Tästä viikosta ihan kohta lisää..

Tervetuliaispäivä päättyi yliopiston tarjoamiin juomiin (viiniä ja bisseä!) ja naposteltaviin. Satuttiin Emman kans istumaan samaan pöytään kolmen latvialaisen poitsun kans ja hehän olivatkin oikein hauskoja hemmoja! Niiden nimet on tietenkin Ritvars, Andis ja Janis. No, käytiin illan päätteeks vielä tällä vanhalla jengillä istumassa yhdessä pubissa. Ritvars soittaa saxofonia jossain hulvattomassa orkesterissa ja saatoin jotenkin luvata et voin kysyy joltakin (??) että voisko ne tulla esiintymään Ilosaarirockiin :D Iiksenvaararockiin mulla ois vähän paremmat mahikset ehkä...
Tässä kuva seureesta:

Introduction week
Noniin sitten. Perjantaina käytiin päivällä Elsbethin kans Ikeassa (ostoksina kokovartalopeili, huonekasveja, tuoksukynttilöitä ja lakanoita :D), nyt huone on aika paljon kodikkaampi.

Iltapäivällä klo 16:30 alko tosiaan tää esittelyviikko. Tutustuin ryhmääni, jonka oppaina toimii Rene (paikallinen poika) ja Jo (brittityttö joka on ollu täällä 6kk) ja jäseninä mie, sit Vilma Helsingistä, Kristina Tsekeistä, Evelin Unkarista, Adriana Espanjasta, Audrey Pariisista, Alisson Belgianmaalta, Jelena Bulgariasta ja sit 2 ranskalaista poikaa, Housni ja Julian. Poikia ei tosin oo paljon näkyny, joten meillä on ollu tyttöryhmä + tietty Rene. Oikein kivaa porukkaa kaikki, aika kreisiä :D Perjantaina meillä oli ohjelmassa kaupunkikierros, illallinen oppaiden valmistamana ja sitten pubikierros.

Täällä on ollut nyt tosiaan "todella kylmä", noin 5-10 astetta pakkasta ja lumisadetta. Kaupunkikierros olis siis voinu olla riemuisampi vähän kauniimmalla säällä, mut oli kiva nähdä vähän ympäristöä (tää oli kaikille säätietojen ystäville, esim Tuomaas sulle). Kävin ekan kerran elämässäni punaisten lyhtyjen alueellakin, en voinu ku tuijottaa :D nähtiin myös tärkeimmät kirkot, shoppailukadut ja coffee shopit.

Kierroksen jälkeen mentiin Blekerslaaniin, opiskelijataloon jossa Rene ja Jo asustaa. Siellä syötiin illallista eli herkuteltiin pannukakuilla (pekonipannareita ja vaahterasiirappia? Mut maistu tosi hyvältä) ja samalla jatkettiin tutustumista mm. perinteisen en oo koskaan - pelin merkeissä. Mun ryhmän jäsenet on aika juhlivaa jengiä, joten hiljaa ei oltu. Noin klo23 suunnattiin sit baarikierrokselle. Ekana kohteena oli Drie Gezusters (=kolme sisarta) joka on jättimäinen kahvila/baari/disko jossa järjestetään monet meidän illanvietoista. Ilta jatku tutustumalla noin kymmeneen muuhunkin kuppilaan ym ympäri keskustan. Pikkuhiljaa mun ryhmäläiset hävis jonnekkin (=lähti kotiin) ja noin neljän maissa ajateltiin Emman kanssa et ois meidänkin aika mennä. Käveltiin kohti kotia, kun yhtäkkiä kaks tyttöä ilmesty juosten meidän luo. Kävi ilmi, että tyttöjen (liettualainen Agnes ja kanukki Lindsey) pyörät oli alkuillasta jääny meidän talon sisäpihalle ja koska portti on aina lukossa niin ne ei saanu niitä pois. No, pidettiin sit pienet jatkot neljästään teen ja voileipien merkeissä ja parannettiin maailmaa (ELSALLE!). Mut siis oli oikein nasta ilta kaiken kaikkiaan ja sain monia uusia frenduja.

Viikko jatku lauantaina kulttuurityöpajojen merkeissä, mut me Emman kans skipattiin ne. Liityttiin mukaan porukkaan iltasella jollon tarjolla oli illallinen ja vähän juomia. Illallinen oli bufee-mallinen ja erehdyin luulemaan keitettyjä kananmunia kastikkeessa (mikä ruoka se edes on??) perunoiks ja otin niitä 3. Sillon tuli mieleen äitini Päivi Walling, joka ois varmaan ilahtunut suuresti tästä erehdyksestä!
Ilta huipentu komediailtaan jossa paikallinen improryhmä Stranger Things Have Happened viihdytti meitä stand-up komedialla. Kävästiin vielä yhdessä after ski-baarissa, mut oltiin jo puol yhden maissa kotona.

Sitten vuorossa oli Sporty Sunday. Mentiin aamupäivällä ACLOon, josta voitte kattoo lisätietoo tuosta linkistä. Lyhyesti: kyseessä on opiskelijoiden liikuntakeskus jossa on tarjolla monenmoista aktiviteettia ryhmäliikuntatunneista seinäkiipeilyyn. Rekisteröidyin samalla sinne, joten aion nyt kevään mittaan myös urheilla, ihanaa! (tää oli vähän Vilkulle ja Elsalle..) Acloon pyöräilee meiltä noin 10 minsaa, ei paha siis taaskaan.
Päivä sujui niin, että kierrettiin ryhmän kanssa eri lajeja. Yhden lajin parissa vietettiin aina noin 30min. Pelattiin mm. koripalloa, sählyä, jalkapalloa, renkaanheittoa, sulista ja sit seinäkiipeiltiin ja kokeiltiin AB:n lajia, tankotanssia. Meidän ryhmästä paikalla oli yllättäen vaan Rene, Jo, mie ja ranskalaiset pojat, joten Emma liitty meidän ryhmään että saatiin joukkue kasaan. Mut huh oli kyllä todella kiva kuntoilla pitkästä aikaa ja voin kertoo että tää 2 kuukauden urheilutauko tuntu jossain. Päivän päätteeks osa osallistu vielä salsatunnille ja sit syötiin taas illallista; pastaa ja jauhelikastiketta sekä salaattia. Sitten kävästiin Emman ja Ritvarksen kanssa meillä kahvilla ja suunnattiin vielä kymmenen maissa bändi-iltaan paikkaan nimeltä Simplon. Illassa 2 orkesteria soitti livemusaa ja yläkerrassa oli tarjolla karaokee. Laulettiin tietenkin Maneater mun ryhmän tyttöjen kanssa, kaunista ku mikä! Osa jatko juhlintaa pidempäänkin, mut koska päivän aktiviteetit oli vieny kaikki voimat, niin olin unten mailla jo joskus klo 01.

Huhhh tähän väliin voisin kertoo suomalaisista :D täällä on siis ihmisiä ympäri Suomen, oon tavannu porukkaa ainakin Helsingistä Tampereelta Hämeenlinnasta Vaasasta. Meidän talossa asuu yhteensä 5 suomalaista. Joten varmaan ainakin lätkäkisojen aikaan kokoonnutaan sitten samaan paikkaan hurraamaan (tää oli kaikille niille ketkä riemastuu kuullessan Poika Saunoo). No en tiedä mitä sittenkään kertosin suomalaisista. Voisin jopa poistaa tän kappaleen mut en viitikkää XD

No nyt ollaankin jo maanantaissa! Päivä oli vapaa ja illalla oli ohjelmassa hollannin tunti. Siihen liittyykin tän kirjotuksen otsikko, gezellig! Kyseessä on yks käytetyimmistä sanoista täällä. Se tarkottaa huippua kivaa mukavaa ystävällistä jne ja on haastava lausuu :D G on täällä tosiaan ihan käsittämätön äänne, sen takii myös Groningen tuottaa vaikeuksia. Mut opin pikkuhiljaa! Opittiin 1,5h aikana muutamia tärkeimpiä juttuja kuten terve, minä olen, haluatko kahvia. Haluisin osallistuu myös hollannin alkeiskurssille, mut jostain syystä kielikeskuksen kurssit maksaa täällä hitosti, esim toi alkeiskurssi ois 310€. Taitaa siis jäädä välistä :/ Mut kaikki täällä on ollut gezellig :))

Ilta jatku Dutch Partylla! Oltiin taas aluks valmistautumassa illan koitoksiin Blekerslaanilla ja sit suunnattiin Kolmeen sisarukseen. Tarkotuksena oli siis pukeutua hullutellen oranssiin ja tässäpä kuva aiheesta:
Kuvassa Adriana, Alisson, Rene ja Audrey sek mie.

Ilta oli kaikenkaikkiaan aika hulvaton! Täällä baareilla ei tosiaan oo sulkemisaikaa, joten täytyy ite tajuta lähtee kotiin jossain vaiheessa :D me älyttiin lähteä kello 05:00..Kotiinkin päästiin pienten randomkäänteiden kautta. Tuolla baarissa on pyörivä lattia baaritiskin ympärillä, elikkä jos ei jaksa kävellä (tai ei mahdu liikkumaan niinkun maanantaina), voi vaan seisoo paikallaan ja silti nähä ympärilleen! Kätevää ja hämmentävää.

Täällä suurin hitti on Michel Telon Ai Se Eu Te Pego, johon kuuluu myös hauska tanssi. Tässä linkki:
http://www.youtube.com/watch?v=hcm55lU9knw
Voitte ehkä uskoo et tykkään tuosta biisistä aika paljon ja oon saattanu kuunnella sen putkeen niin monta kertaa että Emmalla hajoo varmaan pää ihan just :D Mut tosiaan esim sillon sunnuntaina kun urheilupäivä alko yhteisellä alkujumpalla, niin ohjaaja opetti meille tän tanssin, samoin bändi-illan karibilaisia rytmejä soittanu orkesteri soitti tän, joten kannattaakin tykätä siitä.

Oukhei sitten eilinen, eli tiistai. Näin päivällä Elsbethiä ja sain hältä pyörän!!! Pyörä on täällä ehdoton kulkupeli, sillä pääsee helposti nopeesti ja kätevästi joka paikkaan. Pyöräni on kaunis ja väriltään tummanruskea, otan siitä kuvan ja näytän toiste. Katotaan mikä sen nimeks tulee ;)
Iltasella mentiin sit Emman kans käymään Elsbethillä, se asuu ihanassa "kalastajakämpässä". Asunto on siis kahdessa kerroksessa ja kapea mutta tilava ja ihastuttava. Niitä on täällä kuulemma paljon. En näköjään osaa nyt ollenkaan kuvailla taloa, otan kuvia seuraavan kerran kun käyn kylässä. Sit lähdettiin käymään keskustassa, baarissa nimeltään Tango. Seuraamme liittyi myös Sara (joka oli myös vaihdossa Jyväskylässä ja superkiva likka myös) ja Elsin poikaystävä Nick. Oli oikein kiva nähä Saraakin pitkästä aikaa! Olin ostanu Elsille ja Saralle tuliaisiks Fazerin sinistä ja sehän ilahdutti.

Kävästiin myös paikallisen Parkun, Commotien (=viestinnän ainejärjestö) kemuissa, mutta koska oltiin aika väsyneitä Hollantijuhlista, tultiin jo yhdentoista jälkeen kotiin. Matkalla napattiin evääks ranskalaiset, ne on siis hollantilainen "erikoisuus", paksuja perunapötköjä jotka syödään majoneesin (Liisalle!) kans, HERKKUPALA!(Kettusen nuoremmalle).

Tänään on siis keskiviikko. Lähdetään kohta Emman kans ostamaan hänellekkin pyörää. Klo 17 on tiedossa meidän laitoksen tervetuliaishetki, muutamia puheita, esityksiä ja maljannosto. Illalla on ohjelmassa tervetuliaisviikon loppubileet ja teemana Full Moon Party. Kaikille niille ketkä on huolissaan tästä juhlan määrästä, ei hätää: Ens viikolla alkaa arki ja koulu ja meno rauhottuu. On ollu aika kiva että ollaan ehditty olla täällä hyvin ennen arjen alkua, pehmeä lasku siis. Saa nähä miten lähtee arki sujumaan, itehhän oon ollu lomalla joulukuun puolesta välistä asti. Ootan kyllä jo sitä, että on jotain "järkevää" tekemistä.

HUHHH nyt taisin saada kaiken kerrottuu. Sori että tästä tuli niin pitkä sepustus ja silti aika pinnallinen :D Koitan kirjottaa useammin kunhan tää meno vähän rauhottuu ja laittaa myös lisää kuvia,

Jos on kysyttävää tai toivomuksia kirjotusten aiheesta, saapi ehottaa. Mielellään myös kommentoida kaikkea.

<3 Helmi

6 kommenttia:

  1. Luin loppuun, ja tykkäsin kaikesta paitsi kananmunista kastikkeessa! Onko baareissa kallista? Miun vodka-red bull makso yli 16 euroa, sitä ette voi ylittää :D Greetings from Lugano, pitäkää hauskaa (kuten jo olette tehneet)!

    VastaaPoista
  2. mieki luin!! muutamia kysymyksiä nousi lukumatkan varrella mieleeni, mutta en muista niitä enää. paitsi sen, että nauroin sun kananmunakastikkeelle, söitkö kaikki?? :D plus sen et mikset osallistunu salsatunnille...? hahahha liikuta lannettas beibe! lisäks se vielä et kuulostaa kyllä aika villiltä menolta, verrattuna esim miun ja annikan hullutteluihin eli siihen et käydään joka ilta jumpassa ja sit ihan pieni tovi fiilisteltiin yhteistuumin tota kuumaa suihkua... :D hahaha! ei vaiskaan, mut tosiasia on se et ku tuolla on niin himpskatin kylmä, niin ei kiinnosta lähtee yhtään mihinkää kertakaikkisesti.

    ehdottaisin pyörän nimeksi Muikku. Siksi koska paistettu muikku on tumman ruskeaa sekä siksi, että tänään söin karilla paistettua muikkua. tietenkin jos sen kasvot ei näytä yhtään muikulta, niin se ei sitten ole mahdollinen. onko se pyörä muuten Kuoron sukua?

    VastaaPoista
  3. Kreisiiiii baillailluu ja sekkoilluu tsukkala-senior, en ehkä malta oottaa ens viikkoo ku meilläkin alkaa orientaatio:) suosikkini oli ehkä se, et oot kuttunu sen latvialaisen jätkän soittaa Ilosaareen, nään niin sen tilanteen sieluni silmin:D:D
    Itehän en oo vielä tota urheilua alottanu, mut liekkö vois vaikka katella niitäkin hommia, ku en tiiä miten toi pelkkä bissen juonti menee liikunnasta. Ehkä vähän kroppa kaipaa muutakin;)
    Hulvattomia hommia kaiken kaikkiaan, kuulostaa siltä että viihtyy:) jesjesjeee!

    VastaaPoista
  4. Muikku kuulostaa hyvältäl nimeltä, mut ehdottaisin myös jotain sukunimeä tai lisänimeä. Esim. Lentävä Muikku( lentävä hollantilainen?). Sillon se vois viitata myön pyörän kykyyn kiittää paikasta toiseen, mikäli näin tapahtuu.
    Harmi ku mä en oikeen voi hankkia pyörää täällä, koska täällä ei oo yhtään pyörätietä ja jäisin ratikan alle, plus ei ketään käytä pyörää täällä ni näyttäisin tyhmältä(muutenhan en ikinä näytä).

    VastaaPoista
  5. kiitos kommenteista! Hene, täällä on alkoholi todella halpaa. Varsinkin opiskelijabileissä, joissa viini bisse limu shotti maksaa euron kipale :o Sit Elsa, söin kaks kananmunaa kolmesta. Ne oli hyviä, mut koska olin suunnitellu syöväni "perunoita" lihapullien kans, nii yhtäkkiä kombo olikin erilainen.. Joo toi orientaatioviikko on ollu kyllä tosi nasta juttu. Aika kätevä tapa esim tutustuu kaikkiin :) ja pyörän nimestä.. Se ei kyllä näytä kovinkaan muikulta ja on vähän tuittupäistä ja temppuilevaa sorttia, lisäks vähän hulvaton. Muikku on kuitenkin aika laimee kala. Lentävästä kyllä pidin koska sillä pääsee huimaa vauhtia! Joten uusia ehdotuksia etunimeks? Vilkku nauroin sun kommentille :DD

    VastaaPoista
  6. Noo täytyy siirtyä varmaan kala-kategoriasta johonki toiseen. Oisko vaikkaaaa..Lentävä Pökäle? Jos se on kerta ruskee ja oikutteleva? Koska pökäleethän oikuttelee...

    VastaaPoista